Tradiţii de sâmbăta mare

Sâmbăta mare este ultima zi în care credincioşii se pot spovedi şi primesc sfânta împărtăşanie. De obicei, în această zi copiii sunt cei care ajung la biserică, în timp ce gospodarii meşteresc prin casă, pun la punct ultimele detalii dinaintea Paştelui, iar bucătăresele gătesc de zor. Tot astăzi, tradiţia ne cere să ne ocupăm de hainele pe care le vom îmbrăca în noaptea Învierii şi în ziua de paşte. Din popor se spune că femeile trebuie să aibă măcar o cămaşă nouă, iar bărbaţii, o pălărie pe care nu au mai purtat-o până acum. În zilele noastre, s-a păstrat doar ideea de a avea un obiect de îmbrăcăminte nou nouţ, indiferent care ar fi acesta. Conform unui alt obicei străvechi, în noaptea de Sâmbăta Mare nu trebuie să dormim sub niciun chip, pentru că acum se dechid cerurile, iar Dumnezeu poate privi înlăuntrul fiinţei sale.

Sâmbăta Mare este ultima zi dedicată pregătirii bucatelor tradiţionale şi totodată ziua în care sunt sacrificaţi mieii. Şi pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie animalul, se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos. Se spune în acelaşi timp că ouăle vopsite de apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, protejează vitele de deochi. În unele sate din ţară, femeile nemăritate păstrează cojile pentru a se căsătorii mai repede. Şi o veste bună, tot din popor: în ultima zi a Postului de Paşte, femeia are cea mai mare putere din tot timpul anului, dar aceasta este folosită mai mult pentru frământarea aluatului de cozonaci. Dacă vreţi să furaţi fără a fiţi prinşi în tot restul anului, este musai să „şterpeliţi” ceva în noaptea de Paşte. În acelaşi timp, ţăranii care nu vor să li se fure de pe câmp nu trebuie să dea nimic din casă în Sâmbăta Mare.

Dacă ne împiedicăm în drum spre slujba de Înviere, este posibil care anul să nu fie tocmai cel mai bun, ci unual greu şi plin de încercări. Iar atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, se pune că este bine să ţinem un fier între dinţi, astfel încât să fim feriţi de dureri de măsele întreg anul. Şi oricât de mult v-aţi gândi la drobul şi friptura de miel care vă aşteaptă acasă, tradiţia spune ca atunci când plecaţi de la slujbă să nu mâncaţi sub nicio formă carne, ca să nu vină lupii la vite, sau ouă, ca să nu aveţi o respiraţie mai puţin proaspătă tot anul….

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Iulian Virlan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *