Timișoara își comemorează eroii

Timișoara își comemorează eroii! La 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, orașul primilor martiri ai Revoluției Române își plânge durerea nestinsă de trecerea timpului. Astăzi este zi de doliu în bastionul de frunte al țării care s-a împotrivit regimului comunist.

În data de 17 decembrie, sunt comemorați primii 66 de manifestanți din oraș căzuţi pentru idealul libertății care striga cu înverșunare în sufletele de români. În urmă cu trei decenii, timișorenii au ieșit pe străzi și au format un lanț viu în fața tancurilor și a mitralierelor.

În noaptea de 16 spre 17 decembrie, zeci de tineri au fost arestaţi, urcaţi în camioane ale armatei şi depuşi în arestul Miliţiei pentru audieri. Pe 17 decembrie 1989, armata a organizat o demonstraţie de forţă în centrul Timişoarei. În acea zi, la ora 17.00 s-au auzit primele focuri de armă în oraş. Populaţia credea că este vorba despre gloanţe oarbe şi, de aceea, în loc să se retragă, să fugă şi să se apere, oamenii s-au prins de mâini, și au format o baricadă umană în fața morții.

La Procuratura Militară Timişoara au fost înregistraţi atunci 66 de morţi şi 196 de răniţi. În seara aceleiaşi zile, la Bucureşti, Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea în forţă a manifestanţilor de la Timişoara, etichetaţi ca trădători.

De jertfa eroilor-martiri din orașul de pe Bega vorbesc astăzi zecile de cruci din cimitir unde aceștia își dorm somnul de veci. Sunt locurile de odihnă ale victimelor de la Timișoara,  incinerate şi a căror cenuşă a fost aruncată în canalele din Popeşti-Leordeni. Este și locul unde șeful statului și-a început luni vizita la Timișoara.

După depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor, Klaus Iohannis s-a recules la mormintele martirilor. Șeful statului român a primit de la Corneliu Nicolae Vaida, unul dintre revoluţionari, o replică a steagului Revoluţiei, tricolorul „împuşcat” la mijloc. Klaus Iohannis a participat apoi la o slujbă de seară la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, unde a fost întâmpinat de Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan. Aici, președintele, a aprins o candelă pe treptele lăcașului de cult, unde s-au înregistrat primii morţi ai Revoluţiei.

Cuvântarea Mitropolitului Ioan al Banatului a amintit de sacrificiul suprem al celor căzuți în numele libertății poporului român.

Cu prilejul participării la ceremonia religioasă, înaltul prelat i-a cerut preşedintelui României să decreteze o sărbătoare naţională dedicată evenimentului istoric de acum 30 de ani, „o zi a eliberării conştiinţei româneşti”.

Șeful statului a depus o coroană cu flori și la Monumentul Crucificării, în prezenţa a câtorva sute de timişoreni, după care a aprins „Candelele nemuririi” în Piaţa Victoriei.

Șeful statului a participat apoi la regalul de balet „Revolta”, care s-a desfăşurat pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara, unde a susţinut și un discurs omagial dedicat revoluţiei de la Timişoara.

Manifestările dedicate împlinirii a 30 de ani de la data când, în 16 decembrie 1989, în oraşul de pe Bega izbucnea revolta care s-a transformat zilele următoare în Revoluţia anticomunistă au continuat și pe parcursul zilei de marți. Revoluţionari, familii ale celor dispăruţi, oficiali şi cetăţeni de rând au participat la acțiunile organizate în punctele care au devenit repere pentru comemorarea martirilor.

Redactor: Mihaela Țânțaru