Lupta pompierilor cu flăcările nu se opreşte niciodată
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mbCJCEtsgiY[/youtube]Doar că, de multe ori, în loc de sprijin, oamenii le fac munca şi mai grea. Arderile necontrolate, la vegetaţia uscată sau la mirişte sunt provocate în majoritatea cazurilor de inconştienţă. Pentru pompieri însă, acestea înseamnă un volum de muncă extraordinar, riscuri majore şi solicitarea extremă a utilajelor din dotare.
Arderile necontrolate au luat o amploare uriaşă în ultimele luni. Fie că vorbim de incendierea miriştilor sau a vegetaţiei uscate din curtea fiecăruia, această joacă cu focul a condus de multe ori la adevărate catastrofe. Pentru pompieri, arderile de acest gen seamănă, de multe ori, cu lupta contra morilor de vânt. Condiţiile meteo nefavorabile sau suprafaţa câmpului îngreunează de zeci de ori intervenţia şi aşa riscantă a militarilor. Una dintre cele mai dificile intervenţii a fost cea din Delta Dunării, din cursul săptămânii trecute, când s-a intervenit pe o suprafaţă de peste 200 de hectare.
Oamenii trebuie să ştie că focul nu este o joacă şi că o flacără necontrolată, oricât ar părea de neînsemnată, poate produce pagube de neimaginat. Pompierii au o serie de recomandări minime care trebuie respectate. Cei care nu le respecta riscă amenzi cuprinse între 1000 şi 2 500 de lei. În majoritatea cazurilor însă, pagubele depăşesc cu mult aceste sume.
Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Matei Ghioc