Coridor maritim între Marea Neagră și Marea Caspică

Războiul din Ucraina a schimbat contextul geopolitic în zona Mării Negre, dar și în regiunea Marii Caspice. Rețeaua de transport care unește țările din Centrul Asiei cu Europa, denumită „Coridorul de Mijloc” este o alternativa la căile ferate din Rusia. Portul Constanța a devenit conexiunea tarilor europene fără ieșire la mare cu mărfurile care vin din regiunea Caspica. Forumul de discuții „Marea Caspică – Marea Neagră” organizat la Constanța, a adus la aceeași masă, marile companii de transporturi din Kazahstan, Georgia, Azerbaidjan și România.

 

Când Rusia a invadat Ucraina, și Europa i-a impus sancțiuni, țările din Asia Centrală și Caucaz au căutat o rută alternativă de comerț terestră, spre piețele europene. Azerbaidjan, Georgia și Kazahstan în special, au colaborat activ pentru o nou rută de transport prin centrul Asiei. Această nouă rută s-a numit „Coridorul de Mijloc” si leagă țările europene fără ieșire la mare, cu regiunea Transcaucaz. O rută comercială e bună dacă transportă mărfurile ieftin și în timp util iar acest lucru necesită servicii eficiente de facilitare și transfer intermodal.

Primul proiect concret care conectează portul Constanța cu rețele logistice din regiunea Caspică este o linie de ferry-boat și pasageri ce va fi operațională începând cu aceasta lună.
Va conecta portul georgian Poti cu Constanța și va fi operată de români și georgieni, deopotrivă.

Inițiativa organizării Forumului din Constanta a venit din partea comunității de afaceri din zona Caspică, aflată în căutarea unor parteneriate cu operatori portuari din Constanța. Mult-discutatul „Coridor de Mijloc” poate deveni realitate pentru portul Constanța prin stabilirea unor parteneriate între operatorii din Kazahstan, Georgia și Azerbaidjan și mediul privat din România.

Kazahstan are peste 30 de procente din export direcționat spre statele Uniunii Europene. Georgia și Azerbaidjan au investit în sistemele feroviare în ultima decadă aducându-le la nivelul la care pot manipula fluxuri mari de marfă. Porturile din regiunea Caspică au peste 50% rezervă de creștere și demonstrează transparență și deschidere comercială.

Realizarea deplină a potențialului Coridorului Mijlociu ar putea transforma comerțul în Eurasia și, poate, centrele de putere din interiorul acesteia. Cooperarea dintre actorii asiatici și operatorii din Portul Constanța e tot mai necesara si devine o realitate.

 

 

 

Redactor: Cristina Niță