Bani pentru terapie

Constanța este primul oraș din România în care persoanele cu depresie vor primi bani pentru a se trata. Administrația locală oferă 3.000 de lei celor care vor să-și trateze depresia. Ajutorul va fi oferit sub forma unor vouchere, pe baza unei trimiteri de la medicul specialist.

https://youtu.be/Ic4jtdA-9DA

Depresia este considerată boala secolului, iar Organizația mondială a Sănătății susține că numai în Europa sunt 40 de milioane de oameni care suferă de această afecțiune. În județul Constanța, conform datelor Casei de Asigurări de Sănătate, în perioada 2016-2020, numărul adulților afectați de depresie a crescut în 2020 cu 14% În anul 2020, în judeţul de la malul mării s-au înregistrat peste 20 de mii de persoane diagnosticate și tratate pentru depresie.

Statisticile întocmite atât de instituțiile naționale, dar și de organizațiile internaționale, par să fi trezit la realitate autoritățile din România. Ajutorul va consta într-un voucher în valoare de 3000 de lei. Banii ar acoperi aproximativ 15 ședințe de psihoterapie și ar veni în sprijinul persoanelor care nu-și permit să plătească din veniturile proprii. Specialiștii spun că statisticile nu arată cu adevărat gravitatea situației. Și asta pentru că puține persoane afectate de această boală ajung la medic și apoi să facă terapie. Și asta de teama de a nu fi arătați cu degetul, să nu fie marginalizați de societate, din cauza orgoliului, a ignoranței sau lipsa banilor.

Femeile și adolescenții par să fie cei mai predispuși la depresie. O dezamăgire în dragoste la vârsta adolescenței, o notă proastă luată la școală sau o ceartă cu părinții, îi pot arunca pe aceștia într-un dezechilibru psihic și emoțional. Ca să beneficieze însă de ajutorul autorităților locale, persoanele care suferă de depresie trebuie să îndeplinească însă niște condiții. În primul rând trebuie să dețină documente doveditoare ale bolii.

Constanța este primul oraș din România care adoptă o astfel de inițiativă și acordă bani în lupta cu boala secolului XXI.

 

 

Redactor: Cristina Niță